Със стареенето на населението на Земята се увеличава броят на хората, страдащи от специфични възрастови заболявания, сред които деменцията заема едно от първите места.

Лекарства, които могат да спрат развитието на болестта на Алцхаймер и подобни заболявания, досега не са създадени, което прави профилактиката на подобни им особено актуална.

Американски учени от Института по биологични изследваният Джонас Солк съобщават, че по пътя на експерименти с мишки открили в един от компонентите на ягодата защитен ефект към възрастовите нарушения на когнитивните функции. Такива нарушения обикновено са предвестник на деменцията.

Става дума за веществото физетин от класа на флавоноидите, антиоксидантите от растителен произход.

По време на експеримента 2 групи мишки на 3-месечна възраст всекидневно били хранени – първата с физетин, а втората без този флавоноид.

След като мишките станали на 10 месеца, учените тествали нивото на паметта им и нивото на възпаление в организма им.

Когнитивните функции на мишките, захранвани с физетин в продължение на 7 месеца, останали същите, каквито били и на 3-месечната им възраст. Докато при животните от контролната група способността за запаметяване на нова информация значително се влошила. Това съобщават учените в статия, публикувана в онлайн списанието Journals of Gerontology.

И нещо повече, при всички мишки, лишени от физетин, се наблюдавали възпаления в тъканите на главния мозък, което предразполагало към развитие на исхемичен инсулт.