Ударно-вълнова терапия ще се използва за подобряване на циркулацията на кръвта в тъканите и вече успешно я прилагат при еректилна дисфункция.

Метода на ударно-вълнова терапия е основан на това, че през тъканите се пропускат импулсно нискочестотни акустични вълни, което засилва циркулацията на кръвта. Обикновено това се прилага при разбиване на камъни в бъбреците и при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат. Но този метод вече се изпробва и за възстановяване на кръвообращението в половия член.

Резултатите от клиничните изпитания, публикувани в списание Scandinavian Journal of Urology показват, че методът е много ефикасен. В изпитанията участвали 112 мъже, страдащи от еректилна дисфункция. При започване на изследванията нито един от тях не бил способен на пълноценен полов акт без помощта на лекарства. Половината участници пет пъти седмично били подлагани на процедура, като нискочестотните вълни били фокусирани в шест точки, разположени по пениса. Останалите участници получавали плацебо. В края на изпитанията на полов акт без таблетки били способни 78% от участниците в групата на ударно-вълновата терапия и само 9% от групата с плацебо.

Друго изследване показало, че ударно-вълновата терапия подобрява еректилната дисфункция при пациентите, които не се повлияват от стандартни лекарства. Позитивни резултати дали и още няколко клинични изпитания с метода. Тези данни били представени на конференция на Европейсктото общество по сексуална медицина, състояла се в Мадрид.

Швейцарски учени пък изобретили метод за лечение на еректилна дисфункция с помощта на синя светлина, а учени от Медицинското училище при университета Джон Хопкинс установили, че недостигът на витамин D значително повишава риска от развитие на импотентност.