Частици от глина абсорбират съдържащите се в храната мазнини, не допускайки да се усвоят в стените на червата и се извеждат от организма, открили австралийски учени. За откритието си учените от Университета в Южна Австралия разказват в списание Pharmaceutical Research.

Тани Денинг се занимавала с изучаването на способностите на глинести материали да помагат за поглъщането и всмукването на антипсихотични лекарства, когато обърнала внимание на това, че микрокапсули глина, попадащи в червата, привличат към себе си капчици мазнина и ги абсорбират. При това частиците глина не само задържат мазнините, но и не им позволяват да се абсорбират от стените на червата. Благодарение на това мазнините просто преминават през храносмилателния тракт и се извеждат от организма.

Това уникално свойство на глината навело Денинг и екипа ѝ на мисълта, че този материал може да се използва и в качеството му на достъпно, ефективно и безопасно средство за борба със затлъстяването.

За да проверят ефекта, учените провели експеримент с мишки, които хранели с много високо съдържание на мазнини. Част от животните получавали микрокапсули натурална и синтетична глина, други – препарат за редуциране на теглото, а третите – плацебо. Наблюденията върху животните продължили две седмици.

През това време и мишките, получаващи глинести материали, и мишките, получаващи препарати за редуциране на теглото отслабнали, но глината се оказала по-ефективна и от препаратите за отслабване. Денинг се надява в бъдеще да може да лекува затлъстяването с помощта на комбинация от препарати от глина и медикаменти. Това ще стимулира действието и на двете съставни части и ще намали риска от страничните ефекти, свойствен на лекарствата.