Метод за екстремно лечение на пристъпи от тежка депресия създадоха американски учени от Университета в Пенсилвания. Съществуващите методи на това най-тежко психично разстройство се свеждат основно до пиене на антидепресанти.

Такива лекарства обаче помагат в най-добрият случай на 65% от болните, а освен това първите признаци на облекчение се появяват на по-рано от 3-4 седмици след започване на медикаментозната терапия.

В случай на обостряне на болестта болният просто може да не доживее появата на ефекта, тъй като 70%  от самоубийците са хора, страдащи от депресия. Учените предлагат метод на „спешна помощ“ за бързо отстраняване на симптомите на това заболяване, който е представен в списание Journal of Clinical Psychiatry.

Те провели мета-анализ на 66 научни разработки, публикувани през последните 36 години и открили лечебния ефект на „насилственото“ пробуждане на болния и лишаването му от сън през следващите 20-22 часа. При половината от пациентите независимо от типа депресия и приемането на антидепресанти принудителното бодърстване водило до изчезване или значително понижение на симптомите на болестта.

Такова лечение трябва да се води в стационарни условия. На заспалия болен позволяват да поспи 3-4 часа, след което го разбуждат и той трябва да бодърства в продължение почти на денонощие.

Учените планират да разработят критерии за определяне на болните, при които лишаването от сън ще е най-ефективно.