Само 2 часа в гореща камера могат да избавят човек от депресия, уверяват американски учени, които уверяват, че първите изпитания на необичайния метод на лечение показали подобряване на настроението при половината от пациентите.

Учените са от Университета в щата Уисконсин. Те открили, че депресията може да е свързана с механизми за контрол на телесната температура, а хипертермията (прегряването) позволява да „рестартираме“ сигналната система на мозъка, отговаряща за топлото и за настроението. Само след един престой от 2,5 часа в гореща камера, участниците от първия експеримент показали значително намаление на симптомите на депресия.

Традиционно депресията се лекува с лекарства, които регулират работата на химичните вещества в мозъка, свързани с лошото настроение. Селективните инхибитори за обратното приемане на серотонина са най-разпространените антидепресанти, които увеличават нивото на серотонина – невромедиаторът, наричан още „хормон на щастието“. Преди обаче пациентът да почувства каквото и да е подобрение, той трябва да пие хапчета между 2 и 8 седмици.

Антидепресантите притежават и потенциални странични ефекти – намалено либидо, пресъхване на устата, гадене, а в по-редки случаи и агресия и дори суицидни мисли, коментират специалистите.