Първият експеримент в света на тестове за рак с използването на проби от урина подготвя японската компания Hitachi. Експериментът ще бъде проведен в сътрудничество с Университета в Нагоя.

Инженерният и ИТ-конгломерат Hitachi е разработил базовата технология за откриване на рак на млечната жлеза и на дебелото черво на основата на проби от урина още преди две години. Анализите, основани на използването на тези проби ще облекчат до голяма степен профилактиката и, съответно ранната диагностика на смъртоносното заболяване.

В момента Hitachi започва изпитание на иновационния метод на диагностика, като включва в експеримента около 250 образци от урина. Целта е да се определи дали стайната температура е подходяща за провеждането на такива изследвания. Ако този метод бъде одобрен за внедряване в практиката, ще е много по-лесно за хората да правят тестове за рак, тъй като отпада необходимостта за постъпване в клиники за кръвен анализ, коментират представители на компанията.

Диагностичните методи за рак на млечната жлеза се състоят от мамограма, за която има известен риск и която е последвана от вземане на биопсия. За проверка на рак на дебелото черво обикновено се използва изследване на изпражненията, а за пациенти с висок риск – допълнително се прави колоноскопия.

Технологията на Hitachi позволява да се опрости диагностиката за сметка на откритите в урината определени молекули, които действат като биомаркери – вещества, сочещи за конкретно заболяване.