Здравият сън е залог за щастлив брак, уверяват американски учени от Увиверситета на Флорида. Според тях нивото на удовлетвореност от брака е най-високо в деня, след като съпрузите са се наспали добре, пише CTV News.

Сънят е важен за способността да обръщаме внимание на неприятностите, които са част от процеса за саморегулация, обясняват учените. Но саморегулацията изисква енергия, която може да ви осигури само добрият сън. А една трета от партньорите признават, че проблемите със съня натрупват негативи върху отношенията им, сочи статистиката.

Учените изследвали всички тези аспекти с помощта на 68 младоженски двойки. В продължение на седем дни съпрузите засичали количеството сън и давали оценка за общото ниво на удовлетвореност от отношенията си, за качеството на домашната работа, времето прекарано заедно и как разрешават евентуалните конфликти.

Класирането ставало по седем бална система, като единицата била за пълно недоволство от отношенията. Оказало се, че балът е най-висок, когато двойките имат продължителен и здрав сън. Това в по-голяма степен било привилегия на мъжете.