Обикновеният шоколад крие универсално средство за дълголетие, твърди диетологът Роб Хобсън, който препоръчва да похапваме всеки ден от сладкото лакомство. Тайната на шоколада е в какаото, което стабилизира изработването на допамин, известен още като хормон на удоволствието. Ефектът от какаото може да се сравни с най-съвършените витаминни комплекси.

Какаото е източник на минерали и други необходими за организма вещества, сред които и магнезия – помагащ за съхраняване здравето на костите и за мускулната релаксация. Шоколадът с високо съдържание на какао може да стане и добър източник на желязо, което пък е свързано с изработването на еритроцити.

На свой ред цинкът, който също е важен компонент на какаото, помага за обновяването на клетките. Шоколадът може да повиши и нивото на фенилетиламина –  начално съединение за някои невромедиатори. Той стимулира функционирането на организма и бързо оправя настроението. При оптимална концентрация на фенилетиламина младостта на мозъка и когнитивните способности на човека се съхраняват по-дълго време.