Така твърдят австралийските учени, според които похапващите поне веднъж седмично шоколад се справят по-добре с различните когнитивни задачи. Учените смятат, че  позитивният ефект от шоколада е свързан с наличието на флавоноиди в него. Този вид антиоксиданти се съдържат и в чая, виното и някои плодове и зеленчуци.

Австралийските учени 30 години наблюдавали 1000 души, като се интересували от измененията на редица показатели от здравословното им състояние. Сред тях били качеството на паметта, концентрацията, логическия ход на мислите и процеса на обработка на информацията.

Антиоксидантите от какаото и шоколада вече са в историята, казва авторът на екипа Джорджи Кричтън. Дори в древността тези продукти помагали при различни проблеми със здравето. Позитивният ефект се наблюдавал при сърдечно-съдовата система. Но никой все още не се е занимавал с въздействието върху когнитивния статус и поведението, коментира ученият.

Независимо от очевидните плюсове на шоколада, употребата му трябва да върви ръка за ръка с балансираното хранене. Необходимо е да се контролира калорийността на храната в зависимост от енергийните потребности на всеки конкретен човек.