Широката усмивка отблъсква хората, доказах учени от Университета в Минесота в изследване с участието на 800 доброволци. Участниците трябвало да разглеждат серии анимирани изображения с усмивки. Всички усмивки се различавали по симетричност и брой на показаните зъби.

Участниците оценявали искреността, привлекателността и други характеристики на усмивката. Експертите установили кои параметри характеризират най-успешните усмивки. И открили, че прекалено широките и асиметрични усмивки се харесват по-малко. Учените се надяват изводите им да помогнат на пациентите, преминаващи рехабилитация след инсулт и други страдания, при които мимиката се нарушава.

Преди тях учени от Канзаския университет провели редица експерименти, в които показвали на участниците фотографии на хора с широки и със сдържани усмивки на лицата. Специалистите установили, че по усмивката хората съдят не само за дружелюбието, но и за компетентността. Така например човек с широка усмивка се смятал за привлекателен и дружелюбен, но по-слабо компетентен.

Учените проучили и профилите на сайт за привличане на парични средства за реализация на творчески, научни и производствени проекти. Така открили още, че когато на профила си човек слага снимка с широка усмивка, общата сума от вложения ставала с 50% по-ниска, а средният принос – с 30% по-нисък в сравнение с профилите, където човек поставя своя фотография със сдържана усмивка.