Шегите и смехът правят връзките по-силни и устойчиви, е изводът на Джефри Хол, специалист по комуникациите в Канзаския университет, изучаващ ролята на хумора в отношенията в двойките. Предварителните изводи от мащабното изследване на Хол и екипът му били публикувани през 2017 година в списание Personal Relationships, а окончателните резултати ще се появят в следващото издание на списанието за 2019 година.

Хол анализирал данните, получени по време на 39 други изследвания, посветени на темата за чувството за хумор и романтичните отношения, в което участвали над 15 хиляди души.

Хората обикновено говорят, че желаят потенциалният им партньор да има чувство за хумор, каквото и да означава това за тях. Вие може да се сторите забавни на партньора си и способни да превръщате в шега всичко, но това няма да се отрази за дълго на отношенията ви, казва Хол. За него смисълът е в така нареченият вътрешен хумор, тоест шегите, които двойките създават заедно, на които и двамата се смеят, обяснява ученият.

Освен това е много важно и двамата да имат еднакъв стил на хумора, за да може смехът да се предизвиква от едно и също нещо, дори и да остава неразбираем от другите, подчертава Хол. Според него няма нито добър, нито лош стил на хумор, главното е ако и двамата по един и същ „истеричен“ начин хихикат над едно и също и това укрепва отношенията между тях, категоричен е той.