Единственият член на ЕС, който изобщо отказа да наложи карантина, е Швеция. Властите дори насърчават хората да излязат на улицата и да дишат чист въздух.

По-голямата част от европейските държави са поставени под карантина, а някъде се налага полицейски час. Шведските власти обаче заявиха, че въвеждането на такива ограничения е "грубо нарушение на основните свободи на гражданите", следователно карантината беше отказана.

Свободата в Швеция наистина е основен фундамент на обществото и дори поради предстоящата пандемия ограничения няма да бъдат наложени. Вярно, премиерът Стефан Льовен се обърна към нацията и призова да се спазват препоръките на лекарите, но това беше всичко.

В страната продължават да работят ресторанти, развлекателни центрове, кина, барове, хората се събират в големи компании и празнуват настъпването на топлото време. Бяха забранени само срещи с повече от 500 души. И това, със забраната на компаниите, повече от двама души във Великобритания и Германия. В същото време на Албиона вече има повече от 8000 пациенти и 422 мъртви. В Германия са заразени 33 954 души. В Швеция - само 2299, което е по-малко, отколкото в съседна Норвегия, пише The Daily Mail.

В понеделник бившият държавен епидемиолог на Швеция, съветникът на СЗО Йохан Гисекке, призова гражданите да излязат на улицата и да дишат чист въздух, да вземат термос с горещо кафе и да отидат на пикници на разумно разстояние. Според него пребиваването в домове за здраве е много вредно.

Беларус е дължавата, която също отказа всички видове карантина.