Жените на средна възраст, които си лягат и стават рано, много по-рядко развиват симптоми на депресия. Това сочат резултати от проучване на американски специалисти, публикувано в Journal of Psychiatric Research, което е най-голямото и подробно наблюдателно изследване на връзката между хронотипа и разстройството на настроението.

Тази взаимовръзка се е съхранявала дори и сред поправка на редица фактори от околната среда, като въздействието на светлината или на работния график. Били уточнени още рисковите фактори от развитието на депресия, като телесната маса, физическата активност, хроничните заболявания, продължителността на съня или нощната работа.

Хронотипът, който частично се определя от гените, явно по някакъв начин влияе на риска от развитие на депресии, смятат учените. Резултатите от различни изследвания показват взаимовръзката между хронотипа и риска от депресия, което може да е свързано с припокриване на генетичните пътища, свързани с биоритмите и настроението. Някои предшестващи изследвания например показали, че в сравнение с чучулигите, нощните сови двойно по-често страдат от депресии.

Генетиката играе определена роля в това дали вие ще сте ранобудница, промеждутъчен тип или сова – изследванията показват, че ролята на наследствеността в определени боиритми се колебае в рамките между 12 и 42%. А някои изследвания вече открили и конкретни гени, отговарящи за хронотипите PER2 и RORA. Те влияят също и на риска от депресии.