Ако човек се чувства по-млад от фактическата си възраст, мозъкът му старее по-бавно, са изводите на южнокорейски учени от Сеулския национален университет.

Според тях хората, които се чувстват по-млади, имат по-голям обем сиво вещество, свързано със слуха, емоциите, приемането на решения и самоконтрола. Тяхната памет работи по-добре, те се смятат за по-здрави и по-рядко страдат от депресии. Факт е, че структурните характеристики на техния мозък напомнят мозъка на по-млади хора, твърдят учените.

Но има и хора, които се чувстват по-възрастни, отколкото всъщност са и вероятно това е заради загубата на сиво вещество. Затова всекидневните задачи им се струват по-сложни.

Корейските специалисти провели анализ на резултатите от магнитно-резонансна томография на 68 здрави хора между 59 и 84 години. На разположение били въпроси, показващи на каква възраст се усещат участниците: чувствам се по-млад от възрастта в личната ми карта; чувствам се на своята възраст; по-стар съм от фактическата ми възраст.

Учените вземали под внимание и тестването на качествата на паметта за определяне на когнитивните функции, както и наличието на депресивни симптоми.

Така стигнали до категоричния извод: усещайки се по-млад, човек води по-здравословен начин на живот.