Носителите на човешки папилома вирус (HPV) влизат в рисковата група за развитие на сърдечно-съдови заболявания, сочи изследване на международен екип учени. Анализът им бил направен върху данни за 63 411 жени на средна възраст 40 години.

Резултатите от наблюдението, което продължило 4 години и половина показали, че при участничките с открит HPV по-често и по-бързо настъпват сърдечно-съдови заболявания като инсулт, исхемична болест на сърцето и преходна исхемична атака.

Значителна взаимовръзка между HPV и сърдечно-съдовите заболявания се запазвала след отчитане на възможните допълнителни фактори, като възраст, начин на живот, кардиометаболитно здраве, ниво на С-реактивен белтък и др. Интересното е, че корелацията с възрастта била незначителна, затова пък особено изразен бил рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания при жените с метаболитен синдром и затлъстяване.

Човешки папилома вирус е общото название на група вируси, широко разпространени по цял свят. Известни са над 100 типа HPV, от които само 14 са признати за канцерогенни (така наречените вируси с висок онкогенен риск). Има доказателства за връзката на HPV с рака на ануса, вулвата, вагината, пениса и орофаринкса. Ролята на вируса за развитието на сърдечно-съдови заболявания тепърва предстои да се докаже.