Човешкият мозък може да помести 10 пъти повече памет, отколкото досега се е смятало. Оказва се, че мозъкът ни може да съхранява петабайта данни, което е почти целия интернет, съобщават американски учени, цитирани от Naked Science.

За да проверят теорията си, учените създари 3D-реконструкция на тъканите на хипокампа, отговарящ за съхраняване на кратковременната памет – каквато е и оперативната памет на компютъра. И установили, че синапсите – контактните точки между два неврона, били дублирани в 10% от случаите.

За да измерят различията между дубликатите на синапсите, учените реконструирали формите, обемите и повърхностната площ на мозъчната тъкан при лабораторните мишки на наномолекулярно ниво с използването на съвременни изчислителни алгоритми.

Бяхме поразени от откритието, че разликата в размера на синапсовите двойки е много малка - средно около 8%, коментира Том Бартъл от изследователския екип. Станало ясно още, че синапсите могат да варират по размер всеки 2 или 20 минути в съответствие с невронна трансмисия.

Учените смятат, че това откритие може да помогне в проектирането на ултраточни енергоефективни компютри.