Малките деца могат напълно сами да размишляват и строят планове, твърдят американски учени от Университета Марс Хил в Северна Каролина, като поясняват, че способност да разсъждават имат дори и бебетата.

Това те доказали със серия експерименти, по време на които показвали на малките деца набор от предмети, които никога не са виждали. Децата фокусирали вниманието си върху вещите, които не им били познати. А по време на разглеждането очите им се разширявали, което говорило за високо ниво на активност в главния мозък. Изхождайки от данни за мозъчната активност, учените направили извод, че всяко малко дете може да размишлява, дори и когато още не е проговорило. Тоест, логическото мислене е вродена черта, присъща на всеки.

Ако желаете мозъкът на детето ви да се развива най-оптимално обаче, трябва да се заселите в близост със зелени насаждения. Изследване на испански учени в Барселона показало, че благодарение на зелените насаждения у децата се подобряват вниманието и работната памет. А при малките от началното училище, израснали в къщи, заобиколени от зеленина, бялото и сивото мозъчни вещества били в повече от останалите.

Споменатите особености имали отношение към развитието на когнитивните функции. Максималното увеличение на обемите на сивото и бялото вещества при хората, расли в съседство със зеленина било свързано с подобряване на работната памет и повишаване на вниманието.

Според специалистите, зелените насаждения са полезни и за психиката. Те стимулират развитието на креативността и изследователската дейност. В зелените райони въздухът е по-малко замърсен. Което може косвено да влияе на детския мозък.