Съвсем на скоро на пазара ще се появи устройство под името BitBite, което ще помага да контролираме храната си. Устройството е от алуминий и пластика и се разполага в ушната раковина. По звука ще се отчита какво и колко е изял човек, и колко калории е употребил. Достъпна функция е и записа при произнасяне названието на храната.

Устройството фиксира времето на хранене, то може да изгради оптимален режим за приемане на храната и да подскаже в кое време вие ядете най-много. Цената му се колебае в рамките на 159 долара, съобщава The Daily Mail.

Към BitBite се прилага и едноименна приставка за смартфон, която е автоматичен дневник на храненето. Предназначението на въпросната система е да застави човек добре да сдъвква храната, да следи за диетата си и да спазва строг режим при хранене.

Днес предприемачите предлагат на любителите на здравословния начин на живот и много други устройства, които да им бъдат в помощ. С популярност се ползват, например, фитнес тракери, които помагат да се създадат персонални програми за тренировки. Като бонус в такива устройства са заложени и будилник, фотодневник на храненето и социална мрежа, където може да споделяте резултатите и постиженията си с други ползватели.

Тези устройства помагат за поддържане на формата не само на хората, които следят нововъведенията в електрониката. Изследване на  Wake Forest University в началото на 2014 година сочи, че фитнес тракерите помагат успешно и на възрастните хора да свалят килограми и да съхранят формата си.