Австралийски учени открили обяснение за феноменалната способност на капсаицина да понижава апетита на хората с нарушено хранително поведение и проблеми с наднорменото тегло, пише списание PLoS ONE.

Екипът учени от университета в Аделаида и колегите им от Центъра за хранене и стомашно-чревни заболявания към Института за медицински изследвания в Южна Австралия анализирали връзката между въздействието на лютите чушки чили (Capsicum annuum) върху рецепторите в стомаха и усещането за ситост. Така успели да установят особен клас рецептори - TRPV1, или капсаицинови рецептори.

Стомахът се разтяга, когато е пълен, което активира нервните окончания, разположени там, те съобщават на организма, че е получил достатъчно храна. Открихме, че тази активизация се регулира с помощта на капсаициновите рецептори, обяснява ръководителят на екипа Аманда Пейдж от университета в Аделаида .

Това помогнало на учените да си обяснят факта, че капсаицинът – основен елемент, отговарящ за лютия пипер чили, намалява апетита при хората. Учените открили още, че капсаициновите рецептори могат да не успеят при диета с високо съдържание на мазнини, което на свой ред може да предизвика затлъстяване.