Четири напрегнати работни дни могат да се окажат много по-опасни от пет по-малко натоварени, твърдят експерти. Защо?

Идеята за четиридневна работна може да звучи много привлекателно заради трите почивни, които следват, смятат американски експерти. За съкращаване на работната седмица се говори отдавна и специалисти изследват плюсовете и минусите, които могат да произтекат от това. От една страна така ще бъдат съкратени разходите на работодателите за електричество, вода и обслужващ персонал. От друга – преходът на такъв режим може да помогне на ръководството за спечели доверието на служителите си, които ще са удовлетворени перспективата за по-дълъг уикенд.

Предимствата на четиридневната работна седмица са очевидни, но учените напомнят и за недостатъците. Проф. Алърд Демб от Университета в Охайо например обобщил резултатите от няколко изследвания по темата, потвърждаващи, че четири напрегнати работни дни могат да се окажат далеч по-опасни от пет по-спокойни, съобщава CNN.

Защото сумата на отработените за седмицата часове си остава същата, просто хората трябва да се трудят доста по-интензивно през целия ден. Което значи, че денят им ще стане по-напрегнат, умората ще се натрупва постепенно и това неизбежно ще доведе до грешки, някои от които могат да се окажат сериозни и дори фатални.

Работният ден ще е и по-дълъг, което означава, че хората ще имат по-малко време за почивка в делничната вечер. Много от това неизбежно ще се пренесе във въпросния тридневен уикенд. Така че вероятно си струва петдневката да продължи, като за втората половина в петъчния ден оставяме по-маловажните задачи и така ще настроим организма за почивка.

Но не ползвайте тази почивка за отспиване, предупредиха наскоро учени от Университета в Питсбърг, според които прекаляването със съня е вредно за здравето. Техни колеги от Университета в Чикаго побързаха да им опонират, цитирайки изследвания, според които дългият сън по време на уикенда защитава от диабет тип 2.