Четенето повишава не само интелектуалните ни способности и помага да се избавим от стреса, но и удължава живота ни. Това твърдят американски учени от Йейлскя университет, които открили безспорни доказателства за този факт.

Експертите наблюдавали в продължение на 12 години 3000 души на възраст над 50 години. Едни от тях не можели да си представят живота без книги и отделяли за четене повече от три и половина часа седмично, другите четели малко по-малко от три часа, а третите въобще не обичали да четат.

Дванайсет години били достатъчни на учените, за да установят закономерността: показателите за смъртност били с цели 23% по-ниски при хората, които редовно посвещавали свободното си време на четенето на художествена литература.

Ако се приеме, че продължителността на живота е сто години, този „бонус“ вследствие на четенето ще е равен на цели две години!

Повече от четящите участници в експеримента били жени с висше образование и ниво на доходи над средното. Ако желаете да се включите към тях, учените уверяват, че само 30 минути четене дневно ще са ви достатъчни.