Сексуалната активност предизвиква промени в имунната система на жената, които предотвратяват отхвърлянето на сперматозоидите от организма и подпомагат развиването на ембриона.

Резултатите от изследване на американски учени от университета в Индиана потвърждават правилността на съвета двойките, стараещи се да заченат дете, да правят по-често секс. Повишената сексуална активност задвижва изменения в имунната система на жената, увеличавайки шансовете й да забременее, установили изследователите.

Екипът специалисти под ръководството на Тирни Лорънс изложил изводите си в две публикации в списания Fertility and Sterility и Physiology and Behavior. В изследванията участвали 30 здрави жени на репродуктивна възраст. Те не приемали хормонални препарати или медикаменти, влияещи на активността на имунната система. 14 от участничките правили често секс, а в живота на останалите сексът отсъствал. Всички дами давали слюнка за анализ с маркери за имунна активност по време на фазите на менструалния цикъл – фоликуларна, овулаторна и лутеинова.

Лорънс и колегите й открили, че в имунната система на сексуално активните участнички стават значителни изменения в зависимост от фазите на цикъла, докато при останалите това не се случвало.  Всички тези изменения са следствие на това да решат една задача – избирателно да предотвратят отхвърлянето на мъжките полови клетки и на развиващия се ембрион от женската имунна система, което в други условия може да се възприеме от женският организъм като подлежащи на унищожение чужди агенти.

При това общите защитни сили на организма не са длъжни да пострадат. От женския организъм се очаква да разреши сложната дилема – за да се защити, организмът е длъжен да се сражава с чуждите му пришълци, сред които са и сперматозоидите. Измененията в имунната система, ставащи при сексуално активните жени, могат да бъдат отговор на проблема, предполага Лорънс.