Черната боровинка отдавна е призната за суперпродукт, който ни помага в борбата с много заболявания. Наскоро към вълшебните й свойства американски учени добавиха още едно – тя помага успешно за преодоляване и на послеродовата депресия, съобщава The Daily Mail.

Плодът съдържа аминокиселините триптофан и тирозин, които компенсират нуждата от белтъчини, появяваща се след раждане и водеща до понижение нивото на хормоните, предизвикващи доброто настроение.

На петия ден след раждането, ако жената е започнала да приема добавки с черна боровинка, настроението й се повишава, установили учените. И поясняват, че тъкмо в този период се появява негативното настроение на родилката. А когато то е силно, рискът от пълноценна депресия се повишава четири пъти.

Послеродовата депресия напада всяка пета родилка. Тя обикновено се появява в първия месец след раждането, но може да напомни за себе си и във всеки момент от първата година след появата на бебето. Много жени не знаят, че са в депресия, тъй като тя се развива последователно.

Анализ на състоянието на 41 жени показал ползата от употребата на черна боровинка. Това не е първият път, когато експертите говорят за позитивното влияние на плода върху мозъка. Неотдавна бе доказано, че черната боровинка увеличава силата на мозъка при възрастни хора за сметка на усиления кръвоток. А знаем, че колкото по-активен е притокът на кръв, толкова повече кислород и хранителни вещества постъпват там.