Редовната употреба на чай от лайка може ефективно да понижи кръвната захар и следователно да предпази от усложнения, свързани с диабета. Това е заключението на английски и японски учени.

Изследване, проведено от английски учени от университета в Абъристуит в сътрудничество с японски колеги показа, че пиенето на чай с лайка може да бъде много полезно за хората с диабет. Тествайки плъхове с диабет тип 2, учените стигнали до извода, че веществата в лайката могат да потискат развитието на характерни за диабета усложнения - увреждане на очите, нервите и бъбреците.

В тялото на диабетните плъхове, които получили екстракт от лайка, не само се понижила кръвната захар, но била блокирана и активността на ензима алдоза редуктаза, който е причина за диабетни усложнения. Този ензим превръща излишната глюкоза в кръвта в сорбитол - вещество, което има способността да се натрупва в клетките и да причинява различни отклонения. Лайката предпазва организма от този опасен процес.

Изследователите тествали способността на чая от лайка да понижава кръвната захар и при група доброволци с диабет тип 2. Те пиели редовно чай от лайка в продължение на 3 седмици. В резултат нивата на кръвната им захар намаляха с 25%.