Противно на всички традиционни препоръки на лекарите да не се прекалява с кафето или със силния чай, австралийски учени твърдят, че изпиването на до три чаши чай или кафе дневно е напълно безопасно. Изводите си учените направили след анализ на данни от няколко изследвания.

Изследване с участието на 228,5 хиляди души показало, че при пиещите редовно кафе вероятността от предсърдно мъждене била понижена с 6%. А по време да изследване с участието на 116 хиляди доброволци било установено, че кафето намалява риска от аритмия с 13%. В друго изследване с участието на 103 души се оказало, че получаващите средно по 353 милиграма дневно, сърдечният ритъм се нормализира и се отбелязва намаление на неговите съществени нарушения.

Основният извод на учените е, че хората с аритмия може да употребяват до 300 милиграма кофеин дневно. В една чаша кафе се съдържат около 95 милиграма кофеин. Според учените той е стимулатор на централната нервна система и блокира действието на аденозин – химично съединение, което предизвиква предсърдно мъждене.