Цигарите провокират безсъние, установили международна група учени. В проучването им участвали 785 души на средна възраст 64 години. В продължение на 5164 дни и нощи доброволците носели сензори, които записват моделите им на сън и будност.

Те водели и дневници, в които да отбелязват колко кофеин, никотин и алкохол консумират четири часа преди лягане. Изследователите се интересували от връзката на тези вещества с качеството и продължителността на съня, както и с времето на сутрешното събуждане.

За любителите на кафе резултатите се оказали много оптимистични - употребата на тази напитка вечер, очевидно, не влияла върху качеството и продължителността на съня. Изследователите обаче предупреждават, че индивидуалните различия в чувствителността към кофеина и критичното му количество за всеки индивид са различни и няма как да бъдат измерени. Което означава, че за някои хора кафето преди лягане може да бъде противопоказано.

За пушачите и тези, които обичат да пият по време на вечерята, нещата били по-лоши. Продължителността на съня им в дните, когато злоупотребявали с тютюн и алкохол, била по-кратка от дните, когато същите тези участници се въздържали от цигарите и алкохола малко преди нощния отдих.

Никотинът се оказал най-опасният проблем за заспиване. Изследователите открили ясна статистически значима връзка между приема на никотин вечер и безсънието.

Продължителността на съня при пушачите била намалена средно с почти 43 минути. Тютюнът е особено опасен за хората, които вече страдат от безсъние по една или друга причина. Всяка цигара, изпушена преди лягане, има стимулиращ ефект, причинявайки трудности при заспиване, обясняват учените. А с наближаване на сутринта нивото на никотина в кръвта пада и мозъкът „събужда“ човек преждевременно, за да задоволи това му желание.

Констатациите потвърждават международните медицински препоръки, които настояват за ограничаване приема на алкохол и никотин вечер, за да се подобри качеството на съня.