Развитието на алергии от ранна възраст може да бъде предизвикано от човешки чревни микробиоми, доказаха изследователи от Бостънската детска болница, пише ScienceDaily.

Днес броят на хората, страдащи от хранителни алергии, нараства бързо. Проучването на американските учени включвало 56 деца с хранителни алергии и 98 здрави бебета.

Изследователите наблюдавали микрофлората им в продължение на 30 месеца и открили, че при деца с хранителни алергии липсва определена група бактерии, които най-вероятно защитават организма от алергични реакции.

Учените не разкриват имената на бактериите, но ги използвали за създаване на пробиотичен коктейл, чийто ефект тествали върху мишки, чувствителни към алергени. Така открили, че след възстановяването на чревната микрофлора при мишките, алергичните реакции били инхибирани. Това означава, че лекарствата, които са създали, могат да се използват не само за превенция на алергии, но и за лечението им.

Учените трябва да тестват лекарството и върху хора, като особено се интересуват от пациенти с алергии към фъстъчено масло.

Лекарствата срещу алергия могат да се появят на пазара през следващите пет години, обещават експертите. Те основавал компанията ConsortiaTX, която ще се занимава с разработването на новите микробни методи за лечение на алергии.