Известно е, че при хипертония трябва да се ограничи употребата на готварска сол, кафе и алкохол. Но освен забранените храни, които стимулират повишаване на кръвното, има и техни „антиподи“ – продукти, чиято редовна употреба помага за нормализиране на кръвното налягане.

Американски учени от Университета в Охайо посочват четири от най-въздействащите продукти. Кои са те?

Манго. Употребата на 400 г манго дневно помага не само за нормализиране на кръвното, но и за смъкване нивото на кръвната захар, съобщават учените в статия, публикувана в American Journal of Physiology.

Картоф. Най-обикновеният картоф може също да стане лекарство в началния стадий на хипертоничното заболяване, стига само да е приготвен правилно. Печеният и варен с кожата картоф съдържа повече калий, който подобрява сърдечната дейност и помага за нормализиране на кръвното. Докато пържените картофи и най-вече чипсът, могат да предизвикат повишаване на кръвното налягане.

Обезмаслени млечни продукти. Преминаването на обезмаслени млечни продукти още преди 35 годишна възраст ще ви осигури намален риск от развитие на хипертония. Всички млечни продукти с намалено съдържание на мазнини гарантират с 20% по-малък риск от поява на хипертония в сравнение с това на връстниците ви, предпочитащи пълномаслените продукти.

Черен шоколад. Шоколадът със съдържание на какаови зърна над 72% е полезен за профилактика на хипертония и хипертонични кризи. При хората, които изяждат седмично по 50-60 грама черен шоколад, забележимо се е понижил рискът от развитие на хипертония и исхемичен инсулт, установили учените. Това полезно свойство на шоколада се дължи на високото съдържание на антиоксиданти, действащи благотворно на кръвоносните съдове.