С какво Средиземноморската диета работи? Струва ли си да заменяме бонбоните със сушени плодове? Може ли да отслабнем с оризова диета?
Отговорите, които вярваме, че ви вълнуват, ще намерите по-долу.

Макарони

Смело добавяте в менюто си различни видове макарони и спагети, оправдавайки се с това, че италианците ядат паста всеки ден, но тя не ги прави по-дебели. На първо място италианците ядат макарони само от твърди сортове пшеница. Второ – те ги приготвят по правилния начин – оставят ги полусварени в състояние „ал денте”. И накрая, жителите на Ботуша съчетават пастата с голямо количество зеленчуци, а не я заливат с пикантен и силно калоричен сос.
Ако се стараете да отслабнете, може да си позволите макарони не по-често от два пъти седмично, като ги съпровождате с нискокалоричен сос.

Ориз


В белия ориз има голямо количество въглехидрати и нишесте (до 70%), което стимулира образуването на мазнини. Хората, страдащи от наднормено тегло, трябва да ограничат ориза, позволявайки си максимум 1-2 пъти седмично и то кафяв ориз, който е по-слабо калоричен и съдържа повече хранителни микроелементи.

Картофи

Както оризът, така и картофите са наситени с нишесте. Затова по време на диети е по-добре да ги изключите от менюто си. А ако все пак ви се преядат картофки, пригответе си ги задушени или варени.

Сушени плодове


Тези вкуснотийки се срещат в повечето диети. Имайте предвид обаче, че независимо от голямото съдържание на полезни вещества и фруктоза в тях, сушените плодове няма да ви помогнат да отслабнете, тъй като по калорийност те не отстъпват на шоколадовите бонбони.

Орехи


Диетолозите предлагат като междинна закуска да похапвате ядки. В такива случаи трябва да знаете мярката. Ако сте загрижени за фигурата си, не трябва да си позволявате повече от 30 грама орехи дневно. Това количество е достатъчно, за да може да повишите нивото на серотонина в кръвта и да намалите чувството на глад. Всичко изядено над това количество, може да се „насложи” върху талията ви.

Откажете се от краставиците

Доматите, краставиците и марулите – това е класическата пролетно-лятна салата. Вкусна, и както знаем – много полезна.
Но учените развенчават този мит. Как така?
Оказва се, че краставиците съдържат аскорбиназа – особен фермент, който разлага витамин С. Затова, правейки салата от домати, зеле, пиперки и листни зеленчуци, не добавяйте към тях краставици. Така ще съхраните полезните витамини и в другите зеленчуци.