Някои храни и съставки в нашата диета могат да увеличат производството на топлина от тялото. И това ще помогне в студения сезон. Кои са те?

Подправки и билки. Има различни подправки като кардамон, куркума, шафран, карамфил, джинджифил, чесън, канела и черен пипер, които имат лечебни свойства. Това са антиоксиданти с противовъзпалителни и антибактериални свойства, които помагат и за регулиране на телесната температура. Добавяйте тези подправки и билки към ястията си, за да предотвратите настинки и кашлица и да подобрите здравето на дихателните пътища през зимата.

Сушени плодове. Не забравяйте да включите бадеми, кашу, орехи, шам фъстък и фурми в ежедневната си диета. Всички те имат антимикробни свойства, които помагат в борбата с инфекциите. Сушените плодове осигуряват на организма достатъчно хранителни вещества и витамини през целия сезон. Те също така укрепват имунната система и генерират достатъчно топлина в тялото. Сушените плодове могат да ви помогнат и да отслабнете и да намалите риска от хронични заболявания.

Балансирана диета. Много е важно да се храните с диета, богата на фибри и витамини – това е ключът към една добре балансирана диета. Консумирането на зеленчуци като цвекло, моркови, спанак, репички, лук и кореноплодни зеленчуци насърчава добър метаболизъм и осигурява адекватни нива на енергия през зимата. А сиренето, яйцата и рибата укрепват имунната система, намалявайки умората и отпадналостта.