Знаете ли, че има храни, които могат да се съхраняват с годни чак…до края на света? Кои са те?

Ето, вижте.

Бял ориз. Експертите открили, че белият (шлифован) ориз е способен да поддържа съдържанието от хранителни вещества и приятния си аромат непроменени в продължение на 30 години. Това при съхраняване в безкислородна среда, като вакуум контейнери, и при достатъчно ниска температура.

Кафявият – нешлифован ориз, обаче, не е траен. Той може да издържи на-много 6 месеца, тъй като се състои основно от натурални масла, намиращи се в слоя на обвивката му.

Стар фасул. Специалисти от университета Бригам Янг открили, че качествата на шарения фасул почти не се променили след 30 годишно съхранение. Въпреки това образци от този боб се приели за валидни за използване в извънредни ситуации. За това време бобовите зърна съхранили 80% от съдържанието си. Било установено още, че протеините във фасула остават стабилни в продължение на много дълго време.

Мед.  Отдавна смятат меда за вечна храна. И това е заради магическата му формула и трудолюбието на пчелите. Съставът на този природен продукт е уникален. Нектарът от цветовете се смесва с ферменти в организма на пчелите, което променя състава на нектара и го разбива на прости захари, които се отлагат в клетките. Ферментите в стомаха на насекомите помагат за създаване на течност, неприемлива за развитието на бактерии.

Тази сложна обработка на продукта удължава до безкрайност неговия срок на годност. Независимо от това, че захарта е хигроскопична и обича среда с ниско съдържание на влага, медът абсорбира влагата и остава стабилен за столетия! В най-древния буркан с мед, открит от археолозите, медът бил на… 5500 години!