Хората с голямо въображение са по-големи алтруисти, установили американски учени от Бостънския университет след проучване.

Оказало се, че зоните на мозъка, отговорни за въображението, са свързани с алтруизма. Когато човек види някой в ​​беда, въображението го подтиква да му се притече на помощ, пише Medical Press.

Екип от Бостънския университет се заел да разбере как способността за моделиране на въображаеми сцени помага за мотивация на хората да формират повече алтруистични намерения. Целта била да се открият когнитивните и невронни механизми, които обясняват връзката между епизодичното моделиране и повишената готовност за подпомагане на нуждаещите се от помощ.

Учените изследвали две области на мозъка с различни функции: темпорално-париеталния възел, който играе ключова роля в процесите за осъзнаване на себе си и другите, както и на темпоралния дял, свързан с възпроизвеждането на образите.

В първия експеримент мозъкът на доброволците се сканирал, когато те си представят как помагат на околната среда в хипотетична ситуация. Във втория експеримент участниците също си представяли, че помагат на друг човек, а междувременно учените стимулирали темпоро-теменния възел с къси магнитни импулси.

Оказало се, че активността в темпоралния дял предсказва и готовността на човека да се притече на помощ. Ако можете да си представите как помагате на някого, тогава най-вероятно сте готови да го направите, коментира съавторът на изследването Лиан Янг.