Това твърди ръководителят на Центъра по изучаване на съня при Калифорнийския университет Бъркли – Матю Уокър, според който днес по цял свят се наблюдава истинска епидемия на недоспиване. А това заплашва с различни заболявания и с преждевременна смърт.

Смята се, че човек е недоспал, ако продължителността на съня му е под седем часа в денонощието. При режим на недоспиване се повишават затлъстяването, рискът от инсулт и диабет, появяват се психични нарушения, има заплаха от рак на простатата, на червата и на млечната жлеза.

А преди две години бе доказано, че недоспиването може да доведе до натрупване на бета-амилоиден протеин, който стои зад болестта на Алцхаймер. В това няма нищо учудващо, смятат учените и припомнят за Маргарет Тачър и Роналд Рейгън, които спели недостатъчно и в края на живота си страдали от слабоумие.

Ако човек спи само по 4-5 часа в денонощие, броят на клетките в организма, които всекидневно унищожават раковите клетки, спада с до 70%. А Световната здравна организация вече призна нощната работа за възможен канцерогенен фактор.

Недостигът на сън влияе на всеки аспект от живота ни, но никой не се опитва да промени това. Промени са необходими и на работните места, и в общностите, и в семейството. Къде сте виждали плакати на Националната служба по здравеопазване, агитираща за съня? Къде сте чували за лекари, които не изписват сънотворни, а съветват пациентите си да спят повече? Сънят трябва да стане приоритет, подчертава Матю Уокър.