Ново откритие, публикувано в Journal of Biological Chemistry обещава, че в най-скоро време специалистите ще разработят по-ефективни методи за лечение на туберкулоза.

Учените са от университета в Куинсланд и от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Австралийските и американските експерти открили нов начин да потискат ръста на бактериите, които предизвикват туберкулоза.

Изследователският екип проучел влиянието на съединенията, свързани с холестерола върху микобактериите на туберкулозата. Както е известно, холестеролът влияе на вирулентността и инфекциозността на тези микроорганизми.

Експериментите показали, че ако давате на тази бактерия модифициран холестерол, тя няма да може да го използва като източник на енергия и така ще престане да расте. Засега обаче учените признават, че не са открили причината защо се случва всичко това.

Така или иначе, това откритие ще помогне за изнамирането на нов начин за ефективно потискане ръста на микобактериите на най-опасната инфекция. Туберкулозата, която е много заразно заболяване на белите дробове, убива по един човек по света на всяка 21 секунда.