Защо мъжете боледуват от хепатит В шест пъти по-често от жените, каква е причината при тях заболяването да протича доста по-тежко. На какво се дължи фактът, че преходът от хепатит към цироза и рак на черния дроб при силния пол е много по-бърз и кратък в сравнение с жените. На тези въпроси се опитват да дадат научно обяснение учени от Военномедицинснкия университет в Шанхай.
Вирусът на хепатит В прониква в организма при съприкосновение с кръвта или с други биологически течности в организма. Доказано е, че хепатит В се предава и по полов път. Освен от партньор на партньор, вирусът се предава и от бременната майка на плода в утробата й. Установено е, че вирусът на хепатит В е 100 пъти по-заразен от вируса на СПИН.
Прониквайки в организма вирусът достига черния дроб, където се внедрява в клетките му.  Инкубационният период може да продължи от 50 до 180 дни. Болният се оплаква от стомашно разстройство, болки в ставите, обща слабост. В някой случаи по кожата се появяват кожни обриви със сърбеж. Клиничната изява на балестта се свързва с развитие на жълтеница, но в голям процент от болните жълтеница липсва. В тези случаи само насочени лабораторни изследвания откриват заразата. Така болните без жълтеница  пренасят инфекцията без да знаят, че са носители на вируса. В немалка част от случаите хепатит В хронифицира. Хроничното чернодробно възпаление се свързва с разрастване на съединителнотъканни повлекла в паренхима на органа, което води до развитие на цироза. В циротично променената тъкан  много по-често се развива рак на черния дроб.
Доскоро усилията на учените бяха насочени в изследването на половите хормони и уязвимостта на човека пред вируса на хепатит В. Засега обаче те не могат да обяснят «половата дискриминация» и голямата уязвимост на мъжете пред вируса. Въпреки това учените от Шанхайския медицински универтитет успели да открият специфичния белтък, който се появява в клетките на черния дроб на болни мишки и обуславя възпалителния процес. Белтъкът, описан като Apo A-I, бил открит и в кръвта. Така нареченият «маркер на заболяването» се появява само в мъжкия организъм.
Учените смятат, че това изследване ще даде възможност да се осветли не само възприемчивостта на мъжете към вируса, но и да се разработят методи за определяне стадия на заболяването.
В момента повече от 400 млн души имат хепатит В в хроничен стадий. Много от тях представляват опасност за околните, защото са потенциални разпространители на вируса.