Вирусният хепатит станал една от основните причини за смъртта и инвалидизация в света, установили учени от Имперския колеж в Лондон и Университета в щата Вашингтон. Заболяването застанало на една позиция с туберкулозата, маларията и СПИН. Прессъобщението е публикувано в сайта EurekAlert!

Учените анализирали данни от 183 страни, събирани между 1990 и 2013 година. Както е известно, вирусният хепатит съществува в пет форми – А,В,С,D и Е – и може да се предава чрез телесните течности, както и през храната и питието. Съгласно резултатите от изследванията, виновници за болшинството смъртни случаи – 96%, били с вирусен хепатит В и С, които предизвикват цироза и рак на черния дроб. Симптомите включват умора, жълтеница и гадене. Но при повечето хора инфекцията протича безсимптомно, докато не се появят сериозни усложнения.

Броят на смъртните случаи заради вирусен хепатит за 23-годишния период се е увеличил с 63%. Смъртността била по-голяма в страните с високо и средно ниво на доходите, отколкото в страните с ниски заплати. Ежегодно от заболяването умират 1,45 милиона души, докато броят на починалите от туберкулоза и малария от 1990 насам намалява, сочат данните. За сравнение само в 2013 година от СПИН са починали 1,3 милиона души, от туберкулоза – 1,4 милиона и от малария – 855 хиляди души. В най-голяма степен от хепатит страда населението от Източна Азия.

За да се реши този глобален проблем, трябва час по-скоро да се предприемат международни мерки и да се усъвършенства съвременната световна система на здравеопазване, смятат учените.