Болката във всяка от трите части на тялото може да показва необходимостта от големи промени в начина на живот заради високите нива на холестерола.

Холестеролът е от съществено значение за организма, но твърде многото холестерол излага човек на висок риск от инфаркт или инсулт. Усещането за болка в краката, ръцете или челюстта може да показва риска.

Болка в краката

Болестта на периферните артерии (PAD) е натрупването на холестерол и плака в артериите, водещи до крайниците, според клиниката в Кливланд.

PAD може да причини дискомфорт в краката и стъпалата и да затрудни вашето ходене и активност. Тежката PAD може да прогресира до загуба на крайници. Вашият лекар може да провери за признаците на заболяване, просто като измери пулса в краката ви.

Болка в ръцете

Когато се натрупва плака, тя запушва артериите, което се нарича атеросклероза. Тези отлагания се състоят от холестерол, мастни вещества, клетъчни отпадъчни продукти, калций и фибрин. Тъй като холестеролът се натрупва в тялото, той може да запуши кръвоносните съдове в ръцете. Това натрупване на холестерол може да се случва непрекъснато, причинявайки болезненост в ръцете.

Болка в челюстта

Според Harvard Health болката в челюстта и шията е често срещан симптом на дискомфорт при ангина поради лош приток на кръв към част от сърдечния мускул.

Въпреки че ангината обикновено се усеща като болка, натиск или тежест в гърдите, тя може да се прояви в много форми. Основният нерв, който пренася болковите сигнали от сърцето, блуждаещият нерв, също е свързан с врата, челюстта и главата, както и с лявата ръка. Това означава, че алармите от сърцето могат да се усетят навсякъде.