Повечето фармацевтични продукти имат странични ефекти и в повечето случаи не притесняват никого. Страничният ефект от появата на рака, открит от датски експерти обаче, ще направи дори оптимистите предпазливи.

Доскоро лекарството Atakand® Plus не беше свързвано с рака - обичайните антихипертензивни, диуретични, активни вещества кандесартан + хидрохлоротиазид (блокер на ангиотензин II рецептор + диуретик).

Две проучвания, проведени от датски експерти, използващи данни от Датския национален регистър за рака, показват връзка между приема на хидрохлоротиазид и повишен риск от немеланомен рак на кожата (NMRC) - базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином. Установено е също, че с увеличаването на общата (натрупана) доза хидрохлоротиазид, рискът от NMRC нараства.

Що се отнася до механизма, който стимулира рака, експертите предполагат, че причината е във фотосенсибилизиращият ефект на хидрохлоротиазида.

Затова хората, които приемат Atakand® Plus, се съветват да бъдат по-малко на слънце и да наблюдават кожата си. При първото подозрение за тумори или трансформация на съществуващи образувания – незабавно посетете кожен лекар.

Прави впечатление, че промените в анотацията засягат само Atakand® Plus. Известни са обаче още около 50 лекарства, които включват хидрохлоротиазид (главно диуретици и антихипертензивни средства). Дали анотациите за тях ще бъдат допълнени, не се знае.