Фруктозата, която досега ни препоръчваха да употребяваме вместо захар, може да доведе до т.н. „широк кръг заболявания“, предупреждават американски учени от Калифорнийския университет, които открили това по пътя на изследване.

В кръга заболявания, свързани със сладостите влизат стандартните, като диабет, чернодробни болести до болестта на Алцхаймер. Фруктозата присъства в много здравословни храни, като мед, плодове, зеленчуци.

Учените давали на група мишки всекидневно в продължение на половин месец фруктоза, в количество, равно на съдържащото се в литър газирано питие. След това поставили мишките в лабиринт.

Резултатите се оказали двойно по-лоши отколкото при мишките, на които не създавали „сладък живот“. Съществувала и трета група, която освен фруктоза, получавала „неутрализатор“ – екстракт от ленено масло, ядки и зелени зеленчуци. Тези лабораторни животни показали такива добри резултати, както и посестримите им от контролната група.

Така че вредата от фруктозата не е фатална. Просто трябва да се разработи диета и да се придържаме към нея – всеки сладък плод да се „уравновесява“ с лен и зеле.