Физическите упражнения могат да помогнат на хора с хронични заболявания като артрит, фибромиалгия и затлъстяване, открили американски учени от Калифорнийския университет, които уверяват, че ефектът може да се прояви още след само 20 минути!

В изследването им участвали 47 души, които тренирали на бягаща пътека. Интензивността се подбирала според нивото на физическата им подготовка. Преди заниманията и 20 минути след тях учените събирали кръвни образци от участниците.

Така установили, че 20 минути след заниманията количеството на стимулирани имунни клетки, произвеждащи тумор некрозис фактор – белтъкът, свързан с възпалението, намалявало с 5%.

Физическото натоварване предизвиква противовъзпалителен клетъчен отговор, е обяснението на учените. Те се надяват изводите им да помогнат за разработване на нови методи за лечение на хронични възпалителни заболявания.

Редовната физическа активност е полезна за сърцето, костите и мускулите, напомнят учените. Физкултурата помага и за поддържане на нормално тегло и защитава от редица заболявания.