Физическите упражнения подмладяват сърцето и намаляват риска от поява на сърдечна недостатъчност, твърдят американски учени от Тексаския университет. Най-добре е да започнете да тренирате преди 65 години, докато сърцето все още има някаква пластичност. А предшестващи изследвания показали, че трябва да се тренира 4-5 седмично.

Участниците в изследването им били разделени на две групи – първата в продължение на две години трябвала да изпълнява физически упражнения под контрола на специалисти, а втората – контролна група, се занимавала с йога и тренирала чувство за равновесие. Всички те тренирали по 30 минути 4-5 пъти седмично.

След две години при участниците от първата група максималната употреба на кислород по време на физическо натоварване се повишила с 18%.  Освен това еластичността на миокарда на левия вентрикул при тези участници се увеличила с повече от 25%.

По думите на учените седящият начин на живот води до загуба на еластичността на миокарда на левия вентрикул и развитие на сърдечна недостатъчност.