Какви процеси се случват с нас, когато сме ядосани и как това се отразява на здравето ни? Когато гневът е естествен, свързан ли е с генетиката?

Проучване на немски експерти от Университета в Бон предполага, че генната мутация е отчасти отговорна за засиленото чувство на гняв.

Физиология на гнева

Гневът е напълно естествена реакция на организма към външни фактори, които са дразнители на нашето съзнание.

Понякога гневът може да бъде бърза светкавица, например, когато автобусът не спира при поискване. Или може да е изблик на ярост, когато не се познавате. Във всеки случай, подобно на други силни емоции, като тъга или радост, гневът е естествен процес.

Способността на човека да изпитва гняв е била заложена в мозъка преди милиони години еволюция. Това е част от нашите инстинкти за борба за ресурси и спазване на социалните норми.

Някои хора по-трудно сдържат гнева

Основната структура при формирането на емоции е амигдалата, разположена във вътрешната част на медиалния темпорален лоб.

Амигдалата се активира и дава сигнал на хипоталамуса, който от своя страна предава сигнала към хипофизната жлеза.

Хипофизната жлеза отделя ACTH, а след това надбъбречните жлези отделят хормони на стреса: адреналин, норепинефрин и кортизол.

Гняв и генетика - има ли връзка

Различни фактори могат да предизвикат гняв: настроение, дразнители и предишен опит.

Колкото повече човек е имал отрицателен опит в живота, толкова по-изразена ще бъде реакцията на стимула, толкова по-лесно ще се ядосва.

Човек може да изпита гняв по много причини. Дори гладът, според изследванията, прави човек по-раздразнителен.

И всичко това, защото тялото произвежда кортизол и адреналин в отговор на понижаване на кръвната глюкоза.

Съществуват обаче и по-малко очевидни фактори, причиняващи повишена агресия и раздразнителност. Всъщност всички хора изпитват гняв, но за някои е по-трудно да го сдържат. Именно по този начин се задейства генетичният компонент.

Учените отбелязват, че мутацията на гена DARPP-32 е отчасти отговорна за засиленото чувство на гняв. По време на експеримента 800 души били интервюирани за нивото на гнева си, след което били проведени ДНК тестове, за да се определи кой тип ген DARPP-32 имат.

Оказало се, че тези, които са носители на TT или TS версията на гена, изпитват огнища на гняв много по-често, отколкото тези, които са имали версията на CC.

С други думи, хората с ТТ или ТС гени не са в състояние да контролират чувствата си по същия начин, както тези, които нямат тази мутация, отбелязва авторът на изследването Мартин Ройтерс.

Съответно гените влияят върху типа нервна система, както и силата, уравновесеността, скоростта на реакциите на човек към стимули.

Кога гневът става опасен

Гневът, подобно на стреса, не вреди на тялото, когато е в малки количества. Но може да бъде фатален, когато стане постоянен.

Дългите атаки на гняв, невъзможността да се изрази, могат да доведат до хронично повишаване на нивото на хормоните на стреса, а оттам и до претоварване на сърдечно-съдовата система, нарушена храносмилателна система, потискане на имунитета и, като следствие, до повишаване на риска от инфекциозни и онкологични заболявания.

Проучванията показват, че ако хората могат да изразят гнева си, те се чувстват много по-щастливи.