Досегашни изследвания сочат, че обогатяването на храната с фибри намалява риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Ново изследване на американски учени от Университета в Бъфало доказа, че фибрите помагат за увеличаване секрецията на инсулин дори и след употреба на продукти с високо съдържание на въглехидрати.

В изследването участвали 12 доброволци, страдащи от диабет тип 2. При всички тях след ядене на мазни и високо въглехидратни храни измервали нивото на кръвната захар и концентрацията на инсулин и белтъчини, задействани в процеса на възпаление.

След седмица експериментът бил повторен, като учените добавили в храната на участниците и фибри. Благодарение на фибрите, нивото на инсулина съществено се повишило. То, разбира се, било недостатъчно за пълноценното понижаване нивото на глюкозата. Но фибрите понижили също и нивото на окислителния стрес и повлияли на възпалителните процеси в целия организъм.

Богатите на фибри храни са: сладката царевица, кромид лук, тиква, авокадо, стафиди, малини, сушени фурми, пшенични трици, елда, соеви зърна, фасул, тиквено семе, шам-фъстък.