Затлъстяването е сериозно заболяване, което причинява увреждане на всички органи и системи в тялото. То може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и дори някои видове рак.

Изследователи от Съединените щати открили, че употребата на боб спасява сърцето и помага за намаляване на теглото.

Те провели експеримент върху затлъстели мишки, които хранели всекидневно с боб. В резултат на експеримента излишното тегло на гризачите намалявало значително и сърдечно-съдовите показатели се подобрявали.

Изследователите провели втори експеримент, в който проучили ефекта на бобовите растения върху пациенти с диабет тип 2. Според изследването бобът е оказал положителен ефект върху сърдечния мускул. Благодарение на бобовите растения, учените фиксирали понижение в увреждането на тъканите и въздействието на свободните радикали върху организма.

Използването на боб ще помогне и за намаляване на риска от инсулт, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Редовното включване на боб в диетата може успешно да се бори със затлъстяването.

Между другото, учени от САЩ отбелязали, че животинските продукти допринасят за затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и рак.