Бившата служителка на Sanofi Дайана Понт подала оплакване в съда в Ню Джърси за това, че са я уволнили след като разбрала за подкупи във фирмата.

Тя твърди, че представители на фирмата изплатили 34 милиона долара на лекари, сътрудници в болници и аптеки срещу това да препоръчват на пациенти противодиабетните препарати на Sanofi. 

Бившият генерален директор на Sanofi Кристофър Вайебахтер е уволнен преди месец, припомня дамата. Той е един от топ-мениджърите в компанията, свързан с даването на подкупи. Проучила съм девет договора с доставчици на Accenture Plc и Deloitte LLP и стигнах до извода, че средствата, отделени за тези сделки е трябвало да отидат за подкупи, се казва в показанията на Дайана. Когато се разрових в подписването на договори, моят началник ми каза, че Вайербахтер е крайно недоволен от досегашните сделки, допълва дамата.

Засега компанията не коментира обвинението на Понт, която била уволнена на 29 октомври 2014 г. Самото уволнение се съпровождаше от словесни оскърбления по мой адрес, признава тя. Адвокатът на ищцата Розмари Арнолд е убедена, че думите по адрес на Понт са резултат от отказа й да затвори очи за незаконната дейност на компанията. Понт настоява за обезщетение и компанията да бъде осъдена да плати глоба. Според официална информация, през 2013 година приходите на Sanofi са 33,306 милиарда евро, а печалбата – 3,717 милиарда евро, съобщават информационни издания.

Даването на подкупи на лекари и дистрибутори, които да предписват техни лекарства, е неписана практика и на други фармацевтични компании, която битува и у нас. И това се знае дори и от пациентите им.