Американски диетолози от Университета Тафтс опровергаха мнението за вредата на маслото чрез изследване, данни от което са публикувани в списание PLOS ONE.

Употребата на масло не е свързана с ръста на общата смъртност, появата на сърдечно-съдови заболявания, доказват учените. Освен това маслото предпазва от поява на диабет втори тип.  Заключението на диетолозите е справедливо в случай, ако човек употребява дневно между 0,3 и 3,2  порции масло. Една супена лъжица краве масло е 14 грама – количество, което може да увеличи риска от преждевременна смърт само с 1%, установили учените.

Досегашното отрицателно отношение към маслото бе формирано заради това, че продуктът се употребява с храни богати на прости въглехидрати, като хляб и хлебни изделия например, смятат учените.

Авторите провели метаанализ на девет диетологични работи, в които участвали 630 хиляди души от 15 страни на възраст между 44 и 71 години. Наскоро учените показали, че замяната на богатите на линолева киселина растителните мазнини с краве масло води до понижение нивото на нивото на холестерола в кръвта, но не оказва влияние върху показателите на сърдечно-съдовите заболявания.

Изследването ни показа, че десетилетното демонизиране на маслото е било огромна грешка. Неговата редовна употреба може да стане дори част от здравословна диета, коментира д-р Асим Малхотра, кардиолог и съветник на Националния форум по проблемите на затлъстяването в Щатите.

Това обаче не дава карт-бланш за неограничена употреба на кравето масло, тъй като действието на наситените мазнини върху организма все още се нуждае от допълнителни проучвания, съветва проф. Пит Вайлд от Инситута за хранителни изследвания.