Време е за разработването на алтернативни антибиотици, които биха могли да се използват за лечение на незначителни инфекции и това трябва да стане час по-скоро, призовават американски учени от Технологичния институт в Джорджия. Причината е в това, че според оценките патогенните бактерии евоюлират активно и вече към средата на този век почти всички антибиотици ще се окажат неефективни.

Един от възможните проблеми е в това, че стратегиите на развитие са съсредоточени към смяна на антибиотиците при екстремно опасни инфекции, като сепсисът например, където всяка минута, проведена без ефективен препарат, увеличава риска от смърт на пациента. Процесът на естественото еволюционно развитие, който обезпечава устойчивостта на патогена към антибиотиците, произлиза не така често в случай на възбудители на толкова сериозни инфекции. Той като правило протича по-бързо при множеството „второстепенни“ бактерии, провокиращи „временни болежки“ като синузит, тонзилит, бронхит, инфекции на пикочните пътища, обясняват учените.

Рецептите за антибиотици се изписват предимно при лечението на тези „дребни“ заболявания, които са около 90% от случаите на използване на антибиотиците. В същото време бактериите, които оцеляват в тези многобройни неголеми сражения срещу „химията“ провокират грандиозните болнични инфекции.