Американски учени от Университета Бъркли успели да върнат зрението на лабораторни мишки, въвеждайки ген, кодиращ рецепторен протеин опсин, чувствителен към зеления цвят. В резултат след месец гризачите успели да се ориентират в лабиринт, разчитайки на зрението, пише "Naked Science".  Учените признават, че с тази терапия зрението няма да стане идеално, но ще е достатъчно остро, за да различава буквите на екрана на таблета.

Както сочи статистиката, дегенерацията на ретината е проблем за всеки десети жител на Земята над 55 години, а близо 1,7 милиона души страдат от вродена слепота. Като правило проблемите със зрението са свързани с гибелта на светочувствителните клетки на очите. Но едновременно с това недокоснати остават другите типове клетки, включително ганглионарните, които нормално получават сигнал от фоторецепторите, както и биполярните, които събират сигнали от ганглионарните клетки, изпращайки ги до мозъка. Генетиците разказали как да направят тези клетки светочувствителни.

Учените използвали безопасен вирус, който може да се интегрира в генома. Вирусът бил изменен на генетично ниво, научавайки го избирателно да се свързва с ганглионарните клетки на ретината. Закрепвайки се на повърхността, той вгражда инструкция за кодиране на гена опсин. Този ген обикновено се съдържа във фоторецепторите и ги прави чувствителни към светлината от зелените и жълти части на спектъра.

Както показали изследванията върху гризачи, внедряването на гена заставяло ганглионарните клетки да изработват чувствителен протеин, регистрирайки светлината и отново да предават зрителните сигнали.