Биоинженери създадоха органична материя, която при имплантиране в жив организъм може да изпълнява функция на гласни струни.

Екипът е от специалисти от Висконкинския университет под ръководството на Натан Велпен, които успели да отгледат човешки гласни струни в лабораторни условия. Работата им продължила само две седмици, а постигнатото е направено почти от… нищо! Свързвайки ги към изкуствен ларингс, медиците се убедили, че две от сухожилните връзки, отгледани от клетки на пациенти-доброволци, могат вибрирайки да пресъздават човешки говор.

Учените сравнили продуцираният от такива гласни струни звук с металния звук на роботизиран детски духов инструмент. Те обаче не се съмняват, че изкуствените гласови връзки ще звучат много по-естествено, когато се имплантират в жив човешки организъм.

Новата тъкан вече е тествана по време на последните експерименти, имплантирайки я в лабораторни мишки, който след съответната ваксина придобиват човешки имунитет. Резултатите показали, че новата тъкан не предизвиква реакция на отхвърляне от организма на гризачите, което значи, че и човешкият организъм ще реагира по подобен начин.