Американски учени от университета Бейлор установили, че много хора увреждат организма си с пиене на аспирин. Рисковете, свързани с приема на препарата, превишават ползата, която той може да донесе най-вече на пациентите със сърдечно-съдови заболявания, твърдят учените.

В изследването им участвали 68000 пациенти, съобщава The Westside Story. Оказало се, че пиенето на аспирин при сърдечен пристъп е опасно за 10% от хората, на които е предписан. На останалите 90%  аспиринът може и да помогне.

По време на изследването 17% от жените и 5% от мъжете пиели аспирин без необходимостта от това. Между другото този препарат може да предизвика стомашно-чревни кръвотечения или хеморагичен инсулт, както се знае в медицината. Има и хора, които пият аспирин, само за да се защитят от сърдечен пристъп. Вместо това обаче, при тях се повишава рискът от поява на странични ефекти, коментират учените.

Те съветват лекарите да използват специален калкулатор за определянето на това доколко си струва да предписват аспирин на един или друг пациент. Необходимо е преди това да вземат предвид такива фактори, като възрастта, етническата принадлежност, пола, нивото на холестерол, наличието на диабет, сведенията за приема на други препарати, както и за пушенето. Тоест необходимо е да се оценява не само риска от сърдечно-съдови заболявания, но и вероятността от поява на странични ефекти при старанието да се предпазим от този риск.